2012. december 16., vasárnap

Nem csak az alma, a levél is jogvédett lehet


Egyre különösebb szabadalmi ötleteket ad be az Apple, novemberben sikeresen megszerezték a lekerekített sarkú négyszög kizárólagos alkalmazási jogát, most pedig a a csúcsokban végződő ovális forma, azaz a levél motívumát is szeretnék saját szellemi termékként elismertetni.

Mértani alakzattal a konkurencia ellen

Régóta folyik a küzdelem az Apple és a Samsungközött, s egy jó ideje már nem csak a piacon, hanem a tárgyalótermekben is. A kettejük közötti verseny egyik legújabb megdöbbentő fejleménye az volt, amikor az amerikai cég beperelte koreai riválisát, a lekerekített sarkú négyszög formájú termékek gyártása miatt. Ennél már csak az volt a meglepőbb, hogy az EgyesültÁllamok Szabadalmi és Védjegyhivatala igazat adott az Apple-nek, engedélyezte nekik az alakzat levédetését, kizárólagossá tételét, a Samsungot pedig megbüntették szabadalomsértés miatt.



Lehet, hogy ezentúl csak az almának lesz levele

Most pedig itt a legújabb ötlet, az Apple szeretné levédetni a csúcsokban végződő ovális alakzatot, azaz az egyszerű levélformát is.



Érthetetlen, és mindenképpen meglepő ez a húzás az Apple részéről, de akár meg is ítélhetik nekik a szabadalmat, kiindulva a korábbi esetekből. Az elemzők szerint az állhat a jogi lépés hátterében, hogy a cég szeretné nehezíteni a különböző klón-termékek gyártására specializálódott vállalatok dolgát, akik más gyümölcsöket, esetleg más kinézetű almát, de ugyanazt a levelet használják logójukban.



A jól ismert alma természetesen a cég kizárólagos tulajdona több évtizede, a logót, kezdetben szivárvány színben, 1976 óta használják, a mostani fekete sziluett pedig 1998 óta a hivatalos embléma. A legelső logó egyébként csak néhány hónapot ért meg, ez egy fametszet szerű kép volt, amin Isaac Newton üldögél egy almafa alatt.



Jön az Apple-kutyasíp?

A szabadalmi kérelem benyújtása együtt jár a védjegy alkalmazási területeinek szánt termékek felsorolásával. Természetes, hogy az Apple ezen listáján szerepelnek a számítógépek, laptopok, és más szórakoztató-elektronikai termékek. Az is nyílt titok már egy ideje, hogy jön az Apple tévéje, (erről bővebb információk itt), így az sem okozott nagy meglepetést, hogy a beadványban a termékek között különös hangsúllyal szerepel a televízió is, azt azonban már a legtöbb piaci elemző igencsak különösnek véli, hogy a termékek között ott szerepel az elektromos kerítés, az esernyő, vagy a kutyasíp is. A teljes lista itt olvasható.

Forrás:

  

1 megjegyzés:

  1. én ezen már röhögni sem tudtam...nagyon fárasztóak ezek ott Cupertinoban, az alakzat dőlésszögére miért nem kérnek oltalmat?
    Még a végén valahol egy cég a világon azonos dőlésszöggel készített feliratokat fog készíteni! Komolyan mondom öt-tíz éven belül megint el fognak tűnni a süllyesztőben, és akkor nem lesz ott Jobs, hogy segítsen!

    VálaszTörlés