2012. november 3., szombat

Mi lesz veled, Sharp?


Az idei év nem éppen az ünneplésről szólt az egyébként századik születésnapját ünneplő Sharp Corp. háza táján. A nyár elején becsült adatokhoz képest drasztikusan megnőtt a 2013 márciusában záródó üzleti évre tervezett veszteség, és ez könnyen csődbe is viheti a japán céget.

Két lépésben a csőd szélére
Meredeken zuhanni kezdtek a Sharp Corp. részvényei augusztus elején, miután a vállalat bejelentette, a korábban tervezett kb. 400 milliós hiány helyett ennek többszörösével, kb. 3.2 milliárd dollárral számolnak. Már ekkor is lehetett sejteni, hogy nagy a baj, de az igazán nagy meglepetés, a csőd igazi előhírnöke szeptember végén, az elmúlt hetekben kapott szárnyra. A japán cég újabb módosítást volt kénytelen közölni, mely szerint már a korábban becsült hiánycélt sem tudják teljesíteni, saját kalkulációjuk szerint a márciusi záráskor a cég hiánya több mint 5,6 milliárd dollár lesz.


Régen messze már a csúcs
A pénzügyi kudarc persze kézzel foghatóbb formát is ölt, a közlemény további részei szerint a vállalat 11 ezer dolgozó leépítésére készül, valamint bezárnák számos külföldi tévégyárukat, és amerikai leányvállalatukat, a napenergiával foglalkozó Recurrent Energy LLC-t. Az elemzők szerint a kudarc fő oka az lehet, hogy a Sharp nem tudott felzárkózni versenytársai mellé. Bár a negyedik legnagyobb televíziógyártással foglalkozó cég a Samsung, az LG és a Sony mögött, ez az üzletága is veszteséget termel. Gyártott ugyan modelleket, sosem tört be igazán a manapság egyre kevesebb szereplőt felvonultató mobilpiacra sem. A valódi, versenytársak fölötti győzelem pedig végképp veszni látszik, mivel a céget korábban egyeduralkodóvá emelő üzletág, azaz a zsebszámológép-gyártás már a múlté.


Utolsó szalmaszálak
Az egyetlen, ma is jövedelmező üzletág az LCD-monitorok gyártása. Persze meglehetősen kevés olyan megvásárolt eszköz van, amit Sharp márkanéven adnak el, így az ezek számára gyártott kijelzők nem lennének elegendők a profit-termelésre. A viszonylagos siker abban rejlik, hogy számos, más márkanéven a polcokra kerülő eszköznek, többek között az Apple iPhone-jainak, és iPad-jeinek összeszereléséhez is beszállít a Sharp.
A kilátástalan helyzet, az elemzők egybehangzó véleménye szerint úgy lenne orvosolható, ha a tajvani Foxconn Grouphoz tartozó Hon Hai Precision Industries megvenné a céget, vagy legalábbis nagy mértékben emelné részesedését. Az igazán negatív vélemények szerint azonban ez is csak a csőd elkerülését segítené, s legalább 3-5 évbe telne, mire a Sharp újraszerveződhetne, és újra, hosszútávon is életképes céggé válhatna.

Források:
- http://www.sg.hu/cikkek/91306/gigantikus_vesztesegrol_szamolt_be_a_sharp
- http://www.sg.hu/cikkek/92989/vegveszelyben_a_sharp
- http://index.hu/tech/2012/11/01/csodbe_mehet_a_sharp/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése